Cap a una Accessibilitat Universal

Valldigna Accessible participarà en les jornades obertes “Cap a una Accessibilitat Universal” el proper divendres 14/01/2011, a les 19:00h, al Saló de Plens de l’Ajuntament de Simat de la Valldigna.

jornades_obertes_rev.jpg

Les persones majors i les persones amb diversitat funcional (discapacitat) han de participar en els processos de creació de les normatives tècniques, valorant les solucions que més s’ajusten a les seues necessitats o preferències.

És necessari dur a terme un anàlisi i estudi dels diferents models utilitzats per a la creació d’un entorn accessible, tant pels experts en normalització que coneguen les dificultats amb què es troben les persones amb diversitat funcional, com per les persones majors i les persones amb diversitat funcional, per a així aconseguir un bon disseny. Hem de tindre present en este procés la Declaració d’Estocolm (EIDD, 2004) de 9 de maig del 2004 on es deia: “El bon disseny capacita, el mal disseny discapacita”.

Resulta imprescindible recórrer a la definició d’«ajustos raonables» que conté la Convenció de nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat, d’acord amb la qual «s’entendran com les modificacions i adaptacions necessàries i adequades que no imposen una càrrega desproporcionada o indeguda, quan es requerisquen en un cas particular per a garantir a les persones amb discapacitat el gaudi o exercici, de la igualtat de condicions amb les altres, de tots els drets humans i llibertats fonamentals». La Convenció també recull (Article 9: Accessibilitat) que s’adoptaran mesures pertinents per a assegurar l’accés de les persones amb discapacitat, en igualtat de condicions amb les altres, a l’entorn físic, el transport, la informació i les comunicacions, inclosos els sistemes i les tecnologies de la informació i les comunicacions, i a altres servicis i instal•lacions oberts al públic o d’ús públic, tant en zones urbanes com rurals. Estes mesures, que inclouran la identificació i eliminació d’obstacles i barreres d’accés, s’aplicaran, entre altres coses, als edificis, les vies públiques, el transport i altres instal•lacions exteriors i interiors com a escoles, vivendes, instal•lacions mèdiques i llocs de treball.

Les condicions bàsiques d’accessibilitat i no discriminació, objecte de l’Orde VIV/561/2010, introdueixen una nova concepció en el disseny dels entorns urbans.

El disseny actual de les polítiques que afecten les persones amb diversitat funcional reconeix que el desavantatge i la desigualtat de tracte que sofreixen estes, respecte a la resta de ciutadans, tenen el seu origen en les limitacions que imposa una societat concebuda d’acord amb un patró de persona sense diversitat funcional, més que en les seues pròpies dificultats personals. S’ha de donar resposta, per tant, a la necessitat i al dret a accedir als distints recursos existents a fi de fer efectiva l’accessibilitat en l’entorn.

Les administracions, organismes i entitats, públiques i privades, han d’adequar els seus servicis i la disposició de mesures i recursos comptant amb assessorament tècnic especialitzat i amb els propis usuaris a través de les seues plataformes de representació.

És precís que la disposició i ubicació de totes les mesures d’accessibilitat i recursos s’acompanye d’un pla que comprenga la senyalització i la seua fàcil identificació per part dels usuaris, un sistema de manteniment, revisió i reparació dels recursos disposats, de tal manera que permanentment es troben en condicions d’ús, així com la divulgació de tot això, de forma suficient i reiterada, a través de missatges directes i en suports accessibles (materials gràfics, pàgines web, mitjans audiovisuals…).

Finalment, destacar que esta nova norma de rang estatal permetrà que les persones amb diversitat funcional accedisquen als espais públics urbanitzats de la manera més autònoma i normalitzada possible en cada cas, per a poder viure la seua vida i desenvolupar la seua activitat diària en les condicions d’igualtat, participació i inclusió més plenes.

Deixa un comentari