Las estaciones de Renfe de las ciudades de Alacant son inaccesibles para discapacitados

Levante-EMV.com » Alacant 

A. Teruel, Alacant

Los trenes de Renfe que prestan todos los servicios de cercanías y la mayoría de los de media distancia en la provincia son inaccesibles para los discapacitados con problemas de movilidad. Los automotores diesel que cubren los trayectos de Alacant a Murcia y Sant Vicent del Raspeig, así como de Valencia a Alcoi y parte de los de Alacant a Valencia tienen varios escalones en la entrada que frenan el paso a las personas con esta limitación. Además, tanto las puertas exteriores como las interiores tienen una anchura insuficiente para las sillas de ruedas, según un informe que ha realizado la Asociación de Personas con Discapacidad de Alcoi (APDA). El estudio señala que estos trenes tampoco disponen de ningún sistema de anclaje o sujeción para las sillas de ruedas, con lo que el pasajero quedaría a merced de posibles vaivenes durante el viaje. Asimismo, se incide en cuestiones como la falta de accesibilidad de las estaciones, por ausencia de rampas, la escasa altura de los andenes o la distancia que queda entre éstos y los trenes al detenerse. APDA también recalca que la mayoría de las paradas son apeaderos sin personal, algo que unido al resto de dificultades, hacen necesario que el discapacitado deba ir acompañado de otra persona que lo ayude.
El informe se centra en la línea Xàtiva-Alcoi, pero al tratarse del mismo tipo de tren, la situación se extiende al resto de trayectos citados. En el caso de las estaciones, las de Alicante y Villena son las únicas de la provincia accesibles para los discapacitados, según la información oficial.

La Síndica investiga a Renfe por restringir el uso de la mayoría de estaciones a los discapacitados.

Levante-EMV.com » Comunitat Valenciana

BARRERAS EN LOS TRANSPORTES 

La Sindicatura de Greuges ha admitido a trámite e investigará la queja de un discapacitado sobre el nuevo protocolo de ayuda a estas personas en el transporte por ferrocarril, puesto en marcha el pasado verano por el Ministerio de Fomento en virtud de un acuerdo con el Comité Español de Representantes de Personas con Discapacidad (Cermi) y la Fundación ONCE.

Alfons Garcia, Valencia
El principal motivo de protesta, que ya ha dado lugar a diversas denuncias públicas de discapacitados y organizaciones (el Foro de Vida Independiente, por ejemplo) es que el nuevo procedimiento define sólo cien estaciones de España (de 1.500) como accesibles, pero deja en el limbo el resto. De esta manera, usuarios que van en silla de ruedas se están encontrando con que operarios de Renfe sólo aceptan trayectos de estas personas entre estaciones calificadas como accesibles, a no ser que vayan acompañados. Esta circunstancia no se daba antes de la entrada en vigor de esta nueva guía de apoyo a los discapacitados.
V. V. S., el denunciante a la Síndica de Greuges, Emilia Caballero, adjunta la respuesta que dio Renfe a su escrito de denuncia. «Puede usted viajar siempre con ayuda de algún acompañante» , le dijo la compañía ferroviaria, ya que mientras no se adecúan todas las instalaciones, « está dispuesto que la persona de movilidad reducida debe hacerse acompañar por otra u otras personas para prestarle la ayuda necesaria» . En la Comunitat Valenciana, sólo 7 de las 56 estaciones están consideradas válidas para discapacitados y tienen plataforma elevadora para acceder a los trenes. Precisamente, el denunciante inició su actuación contra Fomento y Renfe después de que un empleado de la estación del Cabanyal le informara que desde ella no podía acceder al tren al no estar entre las 7 privilegiadas (Castelló, Cullera, Gandia, Sagunt, Xàtiva, Valencia-estación del Norte y Alicante) .

Sólo dos unidades del tren Civia de la línea Valencia-Gandia están adaptadas para discapacitados.
Renfe ha empezado a resolver los problemas de acceso de las personas con discapacidad en las estaciones de cercanías con la puesta en circulación de los trenes Civia (con un coche con el suelo al nivel del andén). Funcionan, según la guía, en Madrid, Barcelona, Sevilla y Asturias. En Valencia hay sólo dos unidades -van juntas en un mismo convoy- que realizan desde junio pasado el trayecto entre la capital y Gandia, pero sólo en algunas horas. Renfe ya respondió ante las protestas por la nueva guía que su objetivo es mejorar la accesibilidad de vehículos y paradas cada año y que ha invertido 40 millones en ello en este ejercicio.

Correus invertirà 558 milions en eliminar les barreres arquitectòniques de totes les oficines

 Europa Press (16/10/2007)

Correus aconseguirà en 2008 eliminar les barreres arquitectòniques de tota la seua xarxa d’oficines després de realitzar una inversió de 558 milions d’euros dins del pla d’accessibilitat que desenvolupa des de 2005, va informar la societat postal pública. Esperem que així siga.
edifici_correus.jpg

Un total de 1.112 oficines postals, més del 50% de la xarxa, comptava amb algun tipus de problema d’accessibilitat física abans de la posada en marxa de tal pla.

D’estos establiments, ja han finalitzat o estan a punt de finalitzar les obres per a la supressió o reforma de les dites barreres en un total de 734 oficines (el 66%). En la resta, les obres començaran en els pròxims mesos.

Correus va destinar a estes actuacions 246 milions d’euros en els dos últims anys, inversora que s’elevarà a 557,7 milions quan en 2008 es completen totes les actuacions.

L’operador postal públic va destacar que el pla d’accessibilitat, que s’emmarca en la necessitat complir la Llei d’Igualtat d’Oportunitats, no discriminació i accessibilitat universal de persones amb discapacitat, “avança a bon ritme i segons els terminis previstos”.

Neguen l’accés a l’escola d’una jove discapacitada a Benifaraig (València)

La Constitució Espanyola garanteix el dret a l’educació per a tots els xiquets, però a la jove Myriam Castellano, de sis anys, usuària de cadira de rodes per la paràlisi celebral que sofreix, li han negat l’accés a l’escola perquè la Conselleria d’Educació encara no ha enviat un Educador.

071012_pares_myriam_denuncien.jpg

La jove Myriam, a la porta del centre, amb els seus pares i varios familiars.

A més denuncien que les voreres del voltant del carrer de Benifaraig, pedania de València no estan preparades per a transitar amb cadira de rodes. Esperem que algun dia l’administració educativa no sols pose parxes per tal de fer callar als pares que acaben denunciant aquest tipus d’injustícies.
Entenem, compartiu i ens solidaritzem plenament amb la vostra impotència en negar-vos, i a més per escrit, el que es un dret fonamental per a qualsevol jove amb edat escolar. No hi ha dret a ser tractats d’aquesta manera per les nostres administracions.

Més d’un milió de signatures en defensa dels drets de les persones amb diversitat funcional

Esta trobada multicutural ha estat la cloenda de la campanya “1 milió per a la discapacitat”, liderada pel Forum Europeu de la Discapacitat, que junt a altres organitzacions com l’associació Valldigna Accessible que pretén contribuir a la mentalització de la societat sobre la importància de la plena integració de les persones amb diversitat funcional, han complert el repte d’aconseguir més d’1 milió de signatures a favor d’una legislació europea que protegirà a la gent amb diversitat funcional contra la discriminació en tots els camps de la vida.

Necessitem que la Comissió complisca les seues promeses realitzades en 2004. Necessitem ara el vostre compromís, no sols per a les persones presents, sinó també per a tots els que no han pogut vindre. Creiem fermament que Europa ha de ser un lloc d’igualtat d’oportunitats per a tots. Si Europa falla, s’allunyarà encara més dels seus ciutadans “, va dir Yannis Vardakastanis, President del Fòrum Europeu dels Discapacitats. “No podem tolerar la ignorància; no podem tolerar cap retard per part de les insituciones Europees. No hi ha excuses

Hans-Gert Pöttering, President del Parlament Europeu i un dels punts clau en el suport a la campanya, va renovar el suport del Parlament en favor de l’elaboració d’una Directiva específica: “La Unió Europea esta basada en principis de respecte i dignitat per a les persones. Treballem conjuntament per a aconseguir esta meta. M’alegre del vostre èxit en l’arreplega d’un milió de firmes: açò és un senyal per a l’esperança a Europa
 
Un xec simbòlic representant les 1.230.771 firmes va ser entregat a Margot Wallström, vicepresidenta de la Comissió Europea. Les caixes amb les firmes seran certificades i enviades a l’oficina del Sr Barroso en els pròxims dies.

yannis-vardakastanis-entrega-1230771-signatures-a-margot-wallstrom-comissio-europea.JPG

Yannis Vardakastanis, president del Forum Europeu dels Discapacitats i Margot Wallström, vicepresidenta de la Comissio Europea.

El Fòrum Europeu dels Discapacitats, es una organització no governamental europea que inclou 130 organitzacions nacionals i europees. Desde fa 10 anys, ha estat traballant per protegir i promoure els drets de les persones amb diversitat funcional a Europa, on s’estima que hi ha més de 50 milions de persones amb alguna discapacitat. En altres paraules, un de cada deu ciutadans ó en una de cada quatre famílies, algun dels seus membres es una persona amb diversitat funcional. A més, aquest col·lectiu té dos vegades menys oportunitats per arribar al nivell d’educació superior; la taxa d’atur es dos vegades més alta; una de cada dos persones amb discapacitat mai no ha participat amb activitats d’oci, culturals o esportives, ni ha anat al teatre, al cinema, a biblioteques; hi ha més de 200.000 persones amb discapacitat obligades a viure en institucions, negant-se’ls el dret a elegir sobre la seua vida i privant-se’ls dels drets humans més fonamentals; la lliure circulació de persones a la Unió Europea es sols un ideal per al col·lectiu de persones amb diversitat funcional, ja que la majoria de vegades es topa amb barreres que impedeixen eixir del lloc on vivim.

 

Des d’aquestes línies volem recordar la importància de fer accessibles els edificis, sobre tot els de nova construcció, també el transport públic (urbà, interurbà i ferroviari), el mobiliari urbà, els centres de formació i aprenentatge així com els seus accessos, els caixers automàtics i les màquines expenedores, els comerços o llocs privats de pública concurrència i tot allò que vaja construint-se de nou.