Valldigna Accesible denuncia que las pasarelas de la playa son «trampas mortales»

La asociación de Tavernes que defiende a personas con movilidad reducida exige al ejecutivo que las revise para evitar riesgos

Una de las pasarelas mal colocada sobre la arena. / LP
ROCÍO ESCRIHUELA
Sábado, 6 julio 2019, 00:45

tavernes. La asociación Valldigna Accesible ha alzado la voz con la llegada de la temporada estival tras comprobar que las pasarelas de la playa de Tavernes son una «trampa mortal». Así lo han calificado desde esta entidad que defiende a personas con movilidad reducida que denuncia que hay diversos tramos mal colocados donde existen huecos que impiden la cirulación correcta de las sillas de ruedas o en algunos casos peores como la ausencia de alguna madera que pueda provocar caídas tanto para este tipo de vehículos como paras las personas que caminan con muletas.

Responsables de Valldigna Accesible ya se han puesto en contacto con el Ayuntamiento para trasmitirle la queja ya que consideran que esta historia se repite todos los años. «Siempre estamos igual con la llegada del verano y no están en condiciones para los usuarios. Estamos en nuestro derecho de poder acceder a la playa y esas pasarelas son una trampa mortal y no cumplen con la accesibilidad», han señalado.

También apuntan que el acceso a los baños públicos de la playa tampoco están en condiciones para las personas con movilidad reducida. Del mismo modo, añaden desde Valldigna Accesible que tampoco pueden acceder a dos de los cuatro chiringuitos que hay en la costa vallera por ausencia de pasarela en algunas zonas o su mal estado.

La asociación también ha denunciado que la tercera zona de playa accesible que el ejecutivo anunció en el último tramo de la avenida de la Marina «aún no está disponible y ya ha comenzado el mes de julio».

Por su parte, desde el Consistorio han tomado nota de las quejas de Valldigna Accesible y ya se han puesto manos a la obra para reparar las deficiencias y evitar riesgos a los usuarios.

La Conselleria respon a Valldigna Accessible sobre la inaccessibilitat del Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna

El passat més de març diverses persones amb mobilitat reduïda, membres de Valldigna accessible, acudiren al Monestir de Santa Maria per a gaudir dels actes previstos en la celebració del Dia de la Valldigna, però no vam poder accedir ni al concert ni i a l’exposició que tenien lloc en la zona de l’Església i Refectori, respectivament, per falta de rampes. També l’entrada principal presentava diversos escalons que dificultaren enormement el pas a les persones amb mobilitat reduïda. És per això que Valldigna Accessible es va dirigir per escrit a l’Hble. Conseller d’Educació, Investigació i Esport a fi de manifestar-li la discriminació en la qual es van veure sotmesos. En l’esmentat escrit Valldigna Accessible li recordava al Conseller que segons la Llei 10/2008, de 3 de juliol de 2008, de la Generalitat, el monestir valldignenc ha de ser un “punt de trobada de tots els valencians”, una declaració aprovada per les Corts Valencianes que actualment s’aparta de la realitat perquè les persones amb mobilitat reduïda no podem accedir a totes les dependències del cenobi cistercenc. En el mateix escrit Valldigna Accessible proposava la instal·lació de ra mpes de fusta o metàl·liques que sense afectar l’obra cultural, permeteren l’accés de totes les persones.

Finalment, la Conselleria ha donat resposta a l’escrit de Valldigna Accessible i els ha comunicat que ha encarregat un informe detallat sobre els problemes d’accessibilitat del Reial Monestir, així com d’altres espais culturals gestionats per la Generalitat a fi d’incorporar una partida destinada a resoldre el problema en el Pressupost de la Generalitat per a l’any 2018, que ara està en elaboració. En la mateixa resposta s’informa també que “mentre arriba eixa solució definitiva, però, hem encomanat als responsables de la gestió del Reial Monestir que habiliten sistemes provisionals que faciliten l’accessibilitat mitjançant rampes com les que descriviu al vostre escrit.”

A hores d’ara Valldigna Accessible ha pogut constar que en el monestir encara no hi ha cap sistema provisional que facilite l’accés a les persones amb mobilitat reduïda, tal com s’indicava en l’escrit de resposta de la Conselleria, no obstant això, Valldigna Accessible confia en que s’habiliten prompte els sistemes provisionals necessaris per a poder accedir a les dependències del Monestir i gaudir de la seua programació cultural i, molt especialment, de la propera celebració del Dia de la Valldigna.

Valldigna Accessible denuncia la falta d’un itinerari adaptat en el Monestir de Santa Maria de Valldigna

Membres de l’associació Valldigna Accessible es desplaçaren al Monestir de Santa Maria per a gaudir dels actes previstos en la celebració del Dia de la Valldigna, pero per la falta de rampes d’accés no van poder accedir ni al concert ni i a l’exposició que tenien lloc en la zona de l’Església i Refectori, respectivament. També l’entrada principal presenta diversos escalons que dificulten enormement el pas a les persones amb mobilitat reduïda.

Valldigna Accessible va voler fer constar per escrit la seua queixa en el servei d’atenció al públic del Monestir, el qual tampoc era accessible i finalment va poder parlar amb la directora adjunta, la qual els va confirmar que no disposaven de fulls de reclamacions.

Escalons a l’entrada principal i a l’església

Davant la referida situació i a fi de posar en coneixement de les autoritats responsables la discriminació a la qual es van veure sotmesos, Valldigna Accessible dirigirà un escrit de queixa als responsables de Cultura de la Generalitat, per tal de denunciar que en el Monestir de Santa Maria no hi ha un itinerari adaptat perquè les persones amb mobilitat reduïda puguen assistir al actes previstos en qualsevol celebració que allí es realitze. També els recordaran que segons consta al preàmbul de la Llei 10/2008, de 3 de juliol de 2008, de la Generalitat, el monestir valldignenc ha de ser un “punt de trobada de tots els valencians”, i que esta declaració aprovada per les Corts Valencianes s’aparta actualment de la realitat. El cenobi cistercenc no serà mai un punt de trobada de “TOTS” els valencians si les persones amb mobilitat reduïda no hi poden accedir a totes les seues dependències.

Valldigna Accessible lamenta que un bé que ha sigut declarat d’interés cultural i símbol del poble valencià, estiga discriminant una part dels seus ciutadans i ciutadanes i els impedisca gaudir del seu patrimoni cultural. Si tal com s’afirma en l’esmentada llei, en el segle XIX l’oblit, el desinterés i la destrucció van ocultar part de l’esplendor que al llarg del temps havia tingut el cenobi, ara, ja en el segle XXI, a les persones amb diversitat funcional se’ls continua ocultant eixe patrimoni cultural per falta d’accessibilitat. I és que no totes les persones poden salvar els escalons de huit o deu centímetres que hi ha en la majoria de les dependències monacals i que deixarien de ser barreres arquitectòniques si les institucions responsables instal·laren rampes de fusta o metàl·liques que no afectaren l’obra cultural.

Exemple de rampa metàl·lica que solucionaria en part el problema d’accés sense afectar l’obra cultural

No cal citar l’abundant normativa autonòmica i estatal existent en matèria d’accessibilitat que en el cas del Monestir de Santa Maria s’està infingint. No estem demanant favors, sinò que es faça efectiu el dret que tenim totes les persones de gaudir del patrimoni cultural en condicions d’igualtat.

Valldigna Accessible espera tindre una resposta ràpida per part de les autoritats responsables i que no siga necessari emprendre accions en defensa del dret a la integració cultural i a la participació plena de TOTS els ciutadans en les activitats que s’oferixen amb diners públics.

Valldigna Accessible denuncia la priorització inadequada de l’Ajuntament en les obres de la via pública

L’associació Valldigna Accessible ha quedat perplexa en veure les obres que l’Ajuntament està realitzant en la zona Barca-Sequers. Les raons són ben diverses. En primer lloc, l’Ajuntament no ha informat ni consultat la nostra associació, tot i que sempre els hem oferit col·laborar i assessorar en matèria d’accessibilitat. Des del nostre punt de vista les obres que s’estan fent en els Sequers responen més a criteris estètics que d’accessibilitat, sobretot si tenim en compte que la zona on s’està actuant, de vuit passos de vianants que hi ha, set eren ja practicables. Haguera sigut preferible actuar primer sobre els nombrosos passos de vianants que encara no tenen rampa o sobre les nombroses voreres del poble que estan en un estat lamentable. Estem segur que molts veïns i veïnes estaran d’acord en que abans de refer una vorera calia arreglar les que no estan transitables. Considerem que actuacions com aquestes suposen un dubtós ús eficient dels recursos disponibles.

Obres en la zona Barca-Sequers

Per altra banda, la sectorització de la ciutat que va fer l’Ajuntament amb la intenció d’arreplegar propostes per a invertir en la via pública no ha sigut un procediment encertat perquè després l’Ajuntament ha fet el que ha volgut, com ho demostra el fet que aquesta primera actuació haja generant bastant controvèrsia i no estiga sent ben rebuda ni per part dels veïns, ni per la població en general.

Valldigna Accessible ha format part en processos de participació ciutadana en altres poblacions i les propostes en aqueixos casos han girat al voltant de pressupostos participatius on les diferents associacions i persones interessades hem tingut l’ocasió de plantejar propostes sobre un pressupost determinat i concret que posteriorment s’ha dut a terme. 

A Tavernes queden pendents moltes actuacions en matèria d’accessibilitat que haurien d’haver sigut prioritàries i l’Ajuntament està ben al corrent de totes elles perquè Valldigna Accessible li les ha fet arribar des de l’any 2006. L’actual govern municipal no ha prioritzat l’accessibilitat i ha donat preferència a obres que la ciutadania no entén.

Insistim en oferir a l’Ajuntament la nostra col·laboració i experiència i li demanem que ens informe i consulte abans de fer obres que clarament no són les prioritàries. Segur que així aconseguiríem una ciutat més accessible per a tots els ciutadans i les ciutadanes.