Article sobre els primers ecos de les eleccions a l’àmbit municipal

L’amic Vicente Valero ens diu que una vegada iniciat el període de mandat dels actuals equips municipals, és el moment de fer una primera avaluació de les actituds, i que per eixe motiu, ha redactat un article després de veure els primers rajos de sol. I és que NO PODEMS… seguir així.

NO PODEMOS… seguir así

Enviat per Vicente Valero el Diumenge, 07/12/2015 – 14:04.

 Hospital de Los Angeles, sala de neumologia 1952

Después de la jornada electoral de mayo “la vida sigue igual”. Hace poco divagaba en un escrito sobre el esperpéntico voto de los cascaos y la observancia de la legalidad por parte de las administraciones que velan por el proceso electoral.

El caso es que, como yo decía que habían dos maneras de votar cuando los locales electorales eran inaccesibles: procesionando la urna o las papeletas, un amigo, porque hay que serlo para leer lo que escribo, y más si se trata de un informe técnico sobre accesibilidad en el proceso electoral, me trajo a la tertulia casqueril un recorte de prensa enmarcado. Se trataba de un pedazo de una noticia de periódico. Días antes me envió un correo que decía: “Viendo la lista de los concejales de la formación Ahora Madrid, aparece un ciudadano diverso que casualmente no ha podido votar como todo el mundo en estas últimas elecciones. Ahora nada más y nada menos que es concejal, esperemos que al menos se acuerde de lo nuestro y lo suyo, y yo me he acordado de ti nada más leer sus declaraciones.”

 Los veinte concejales electos de Ahora Madrid. El apoyo de Manuela Carmena es Pablo Soto (en la foto en silla de ruedas) [Clic para ampliar la imagen]

El tal recorte decía: ‘Habrá que estudiar los problemas de accesibilidad de esta ciudad’, comentó Pablo Soto el domingo a las puertas del colegio Nuestra Señora de la Paz, en el barrio de Pacífico, cuando no pudo entrar con su silla de ruedas en el edificio para votar porque carecía de rampa de acceso. Una de las componentes de su mesa tuvo que salir fuera a coger el sobre del, desde el 24-M, concejal electo de Ahora Madrid.”

Un tertuliano comentó: “estos de PODEMOS con tal de armar el número”, contesté que evidentemente no era de PODEMOS, en todo caso será de NO PODEMOS. Justo dijo que igual era un “vertical” camuflado, porque a los políticos les va eso de subirse a la silla de ruedas después de convocar a la prensa para el paseo para comprobar en primera persona las bondades del ámbito urbano. En época de celo electoral se agudiza la epidemia. Pero yo creo que en cuanto se levantan de la silla se les olvida la experiencia, porque de lo contrario se verían técnicos municipales de urbanismo colgados en los árboles de todos los parques.

 Faltan 145 días para que los edificios públicos sean accesibles. Va siendo hora de ponerse a eliminar barreras [Clic para ampliar la imagen]

No pensaba reiterarme con escritos sobre la accesibilidad de los colegios electorales, casi he perdido la fe en que las próximas votaciones se celebraran en locales que cumplan ESCRUPULOSAMENTE las normativas de accesibilidad de todas y cada una de las Españas (CCAA). Pero mira tú por dónde una noticia ha hecho que me dé el punto. En el pueblo de personas allegadas un cascao ha convencido a unos concejales recién estrenados a darse un paseíto sin levantar el culo de una silla de ruedas y el resultado, con soporte fotográfico, lo han colgado en facebook.

Como la curiosidad me puede, he visto las fotos y he dejado un comentario:“Esto pasa por no tener el ayuntamiento ningún arquitecto ni departamento de urbanismo” . Al cuarto de hora me entra un correo diciendo que sí que hay arquitecto, aparejador y delegación de urbanismo, me lo asegura porque pidió una licencia de obra y pagó una tasa. He estado tentado de hacer otro comentario diciendo: “Y si hay arquitecto y departamento de urbanismo que lo quiten y ese gasto se dedica a pagar deuda municipal”.

Sobre el asunto ya me he manifestado demasiadas veces, me limito ahora a reproducir unos párrafos de un artículo de hace un par de años:

En el caso de las rampas yo, desde tiempo inmemorial, vengo diciendo que el día que una rampa esté mal hecha y el arquitecto de la administración (municipal, estatal o autonómica) diga que no es conforme y el constructor tenga que rehacerla a su costa, ya verás lo que se fija en que cumple la pendiente y se ajusta al proyecto. Y de paso ya verás cómo se esfuerza para explicarle al albañil que si la hace mal le va a tocar repetirla sin cobrar. Lo jodido es que mi amigo Justo me dijo que el que más apretaba era el político para que la obra se pudiera inaugurar y sacarse la foto; vamos, que el apretado era el técnico de turno, que carga con la responsabilidad de por vida mientras que a saber donde estará el político cuando haya una sentencia condenatoria

Y pensar que el capítulo de infracciones y sanciones por incumplimiento de la Ley 1/98 de Accesibilidad y Supresión de Barreras Arquitectónicas, Urbanísticas y de la Comunicación; y disposiciones que lo desarrollan está virgen. Que una obra está diseñada sin cumplir la normativa, visado al canto y “palante” , que en la ejecución de la obra los obreros acaban una rampa con un escalón de “a palmo” , pues unas cervecitas y todos tan amigos; que llega el momento de recepcionar la obra y una rampa tiene más pendiente que los toboganes del parque, pues firmita de conforme y se paga. Conclusión: ya está asegurado trabajo de eliminación de barreras para el futuro. Paga el contribuyente… y repaga.

 Eventual en campaña

No sé porque me ha venido a la perola que en las europeas del año pasado hubo una candidata que se estropeó y hizo la campaña electoral sentadita en una silla de ruedas. Juró y perjuró que en cuanto llegara a Europa se iba a interesar por la accesibilidad. No cabe duda, ya se ha levantado y los compañeros de partido que empujaron la silla y se partieron el cobre con la falta de accesibilidad deben tratarse la amnesia, porque podría ser síntoma de una enfermedad que también afecta a los políticos aunque hayan sido Presidentes de Gobierno, Autonomía o padre de la Constitución. ¡¡Leche!! Se me ha olvidado de que partido era la candidata de la silla.

Valencia, 12 de julio de 2015

Autor: Vicente Valero Sanchís

Invitació jornada “La ciutat que volem”, 22/Abril, 19h, Casa Cultura, Tavernes

L’Associació de Veïns “La Valldigna” i “Valldigna Accessible” es complauen en convidar-los a la jornada de presentació de “La ciutat que volem” de cara als futurs representants del nostre poble.

La jornada será el proper 22 d’abril de 2015, a les 19:00h a la Casa de la Cultura (Passeig Lepanto, s/nº, Tavernes de la Valldigna).

PROPOSTES DE VALLDIGNA ACCESSIBLE I L’ASSOCIACIÓ DE VEÏNS “LA VALLDIGNA” ALS PARTITS POLÍTICS DE TAVERNES DE LA VALLDIGNA QUE ES PRESENTEN A LES ELECCIONS MUNICIPALS I AUTONÒMIQUES DE MAIG DEL 2015

Fa bastants anys que les societats modernes treballen per a desenvolupar polítiques d’accessibilitat universal, adequant edificis, entorn i transports a fi que totes les persones que es veuen discriminades per la seua diversitat funcional puguen gaudir d’ells. No obstant esta conscienciació i les normatives creades, continuem observant que s’inauguren edificis i obres que presenten barreres arquitectòniques que configuren espais que no són per a tots els ciutadans. Per tot això, des de “Valldigna Accessible” i l’associació de veïns “La Valldigna”, EXIGIM:

  • L’estricte compliment, de la Llei d’Igualtat d’Oportunitats, No Discriminació i Accessibilitat Universal i de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, a fi que cada nova obra o llicència que es concedisca, tant a la via pública, en edificis i locals, com al transport públic, complisca els requisits d’accessibilitat universal i que es deneguen les que no ho complisquen.
  • La gradual adequació d’edificis públics i privats, dels transports públics i del elements comuns de l’entorn públic i que en la pròxima legislatura s’adquirisca el compromís de reduir el percentatge d’espais inaccessibles i discriminatoris, amb l’objectiu d’aconseguir la plena accessibilitat a mitjà termini. Considerem que no hi ha una plena integració en la societat si no es complixen els criteris de l’accessibilitat universal. L’accés al treball, a l’oci, a l’educació, a la cultura, etc., depén en gran mesura de l’accessibilitat.

No demanem caritat ni bona voluntat, reclamem els nostres drets, que vénen reflectits des de la Constitució Espanyola, fins la recent Convenció de l’ONU sobre els drets de les persones amb discapacitat. És per això que cansats d’escoltar bones paraules, només donarem suport als programes i polítiques que s’encaminen en esta direcció i rebutjarem aquells que seguisquen els models anteriors, els quals en la pràctica segreguen, discriminen les persones amb diversitat funcional i malbaraten els diners amb obres il·legals que han de refer una vegada finalitzades, per adequar-les a la normativa actual. És hora ja de reclamar i d’afrontar un canvi en les polítiques socials que aposten pel respecte als drets, per la no discriminació i per la igualtat d’oportunitats.

Podeu accedir al document sencer amb les propostes i les imatges al següent link. (Document PDF, 2.6Mb)

I podeu vore la seua presentació a continuació:

PROPOSTES EN MATÈRIA D’ACCESSIBILITAT

1. Ordenança d’Accessibilitat Universal. Elaborar una ordenança sobre qüestions relacionades amb l’accessibilitat a la vivenda, urbanisme, transport, cultura, oci i accés a la informació.

2. Consulta a les associacions locals. Comptar amb les associacions locals a fi d’acabar amb actuacions com les que s’il·lustren en este document. Considerem que el fet d’entregar projectes suposadament accessibles i que no ho siguen al 100% és un balafiament de diners públics.

3. Connexió Passeig Colom-Marjaletes-Sequers. La connexió del final del Passeig Colom amb el carrer Marjaletes no és accessible i ja ho vam informar en el seu moment. És un itinerari que permetria connectar fàcilment el Passeig Colom amb el carrer Marjaletes i els Sequers, i facilitaria així l’accés fins a l’Institut.

4. Certificació d’un Sistema de Gestió segons la norma UNE 170001-1:2007, d’Accessibilitat Universal. Caldria iniciar-lo per a incloure els edificis públics i els itineraris accessibles, tant del casc urbà, com de la platja, així com els punts de platja accessible.

5. Passeig del País Valencià. Incomplix la normativa d’accessibilitat des de la seua inauguració. Encara estem esperant que se solucionen els accessos, suposadament “accessibles”, dels passos de vianants.

6. Plaça Joan Carles I dels Sequers. Hi ha un problema d’accessibilitat especialment greu, considerant que hi ha rampa d’accés des de la carretera a la vorera, que dóna falsa sensació d’accessibilitat a la Plaça, entrant pel carrer del Monestir de la Valldigna, i que ja ha ocasionat caigudes per part d’usuaris amb mobilitat reduïda. La solució del maseter es considera provisional. Caldria fer una rampa d’accés.

http://www.valldignaaccessible.org/?p=522

7. Quiosquet de la Replaceta del Tio Julio, en el carrer Calvari. L’accés al quiosquet, recentment rehabilitat per l’Ajuntament, no complix la normativa d’accessibilitat atés que té un escaló que impedix l’accés a persones amb mobilitat reduïda.

http://www.valldignaaccessible.org/?p=1101

http://www.valldignaaccessible.org/?p=1131

8. Itinerari la Dula – Acadèmia Almi. En concret, els encreuaments del carrer Pintor Sorolla, amb els del Calvari i Sant Lluís, per la vorera de números imparells. Cal fer-lo accessible perquè hi ha estudiants a l’acadèmia Almi que accedixen amb cadira de rodes elèctrica i no tenen més remei que anar pel carrer, de forma totalment insegura. Des de Valldigna Accessible considerem urgent actuar sobre estos encreuaments.

9. Encreuaments carrers La Barca, Mitja Galta, La Mar. Són considerats des de fa anys, un punt clau i estratègic quant a seguretat i accessibilitat. Es facilitaria també l’accés a l’Escoleta Víctor Calatayud, on també caldria actuar, atés que hi ha voreres preparades per fer passos de vianants elevats, bé rematant-los o convertint el carrer en plataforma única.

http://www.valldignaaccessible.org/?p=1110

10. Pas de vianants de l’Avinguda de Germanies, a l’altura de la parada d’autobús que hi ha en Viajes Simeon. És un punt molt utilitzat per les persones amb mobilitat reduïda que venen de la part alta del poble, que necessiten per a creuar, ja que pel carrer Major es pot creuar. Altres punts molt interessants son els encreuaments del carrer València, a l’altura de Bankia, i el carrer Alfàndech a l’altura de Mapfre.

11. Carrers Divina Aurora, Sant Josep i Sant Pere, voltants del solar de Federico Giner. Hi ha una sèrie de postes “provisionals”, que ja porten molts anys. Moltes persones ens han demanat que es lleven, ja que suposen un gran impediment per a poder circular pel carrer de manera segura, a més de dificultar l’accés al Col·legi San José i a l’església.

12. Estació de RENFE de Tavernes. Fer-la accessible de forma segura.

13. Itinerari Platja Sud-Nord. Fer un itinerari accessible que permeta anar des del punt de platja accessible de la zona de PaDur fins al punt de platja accessible ubicat a la zona de la Platja de la Goleta. Resulta impossible anar des del final de l’Avinguda de la Marina fins al “Lago Azul”. Hi ha molts encreuaments que no són accessibles. A més, el pas pel primer Canal, és especialment perillós.

14. Institut d’Educació Secundària “La Valldigna”: Posar a la porta principal i a la porta secundaria d’accés a l’institut una rampa on està el pas de vianants que no té cap rampa d’accés, o fer el pas de vianants elevat, al costat de la reserva d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda, incrementant la seguretat per part de tots els usuaris i l’accessibilitat. Sol·licitud ja presentada per registre d’entrada 14.837, de 31/10/2011.

15. Piscina Municipal Coberta: Hem tingut l’ocasió de visitar la Piscina Municipal coberta de Tavernes i ens consten algunes mancances sobre accessibilitat que cal corregir abans que es reba l’obra definitivament i s’òbriga al públic:

a)      Hi ha un espai dedicat a gimnàs, que està acabat en desnivell, per tant, s’hauria de refer a nivell amb el sòl, i les portes, fer que arribaren a terra.

b)      L’accés a la coberta té un escaló que hauria de ser una rampa. Per altra banda, cal revisar les condicions d’accessibilitat de la porta d’accés a la coberta.

c)       Les pistes de pàdel de les instal·lacions municipals són inaccessibles, tot i que el reglament de pàdel (http://www.sobrepadel.com/reglamento-i-la-pista/), a l’apartat d’accessos, indica clarament que “Las instalaciones de uso público han de cumplir la normativa de accesibilidad y supresión de barreras arquitectónicas para personas con movilidad reducida”. Evidentment, l’escaló d’accés és una barrera arquitectònica que caldrà resoldre en cadascuna de les pistes.

d)      Les instal·lacions de “sauna” i “bany turc” són mòduls no accessibles. No s’entén com tractant-se d’una instal·lació d’ús públic, té equipaments interiors que no complixen la normativa d’accessibilitat, i per tant impedixen accedir a una part dels ciutadans.

e)      Els equipaments dels banys adaptats no els poguérem vore perquè estan pendents de posar-se. Quedem oberts a col·laborar amb l’Ajuntament a fi que les instal·lacions resulten utilitzables per a tots els ciutadans i ciutadanes de Tavernes.

 

L’Accessibilitat Universal sols serà possible si es comprén una idea molt senzilla:

UN OBJECTE ÉS ACCESSIBLE REALMENT, NO PER COMPLIR UNA NORMATIVA CONCRETA, SINÓ QUAN L’USUARI ES CAPAÇ PER ELL MATEIX DE FER ÚS D’ESTE SENSE AJUDA D’UNA TERCERA PERSONA”.

Per una accessibilitat i per tant un disseny universal, s’ha de poder retocar el model, tantes vegades com faça falta fins que l’anterior afirmació siga una realitat.

 

Altres textos que considerem rellevants:

– Moció que van presentar tots els grups polítics amb representació en este Ajuntament sobre l’accessibilitat de les persones amb mobilitat reduïda, aprovada per unanimitat el 4/desembre/2006. [Document en .PDF]

https://www.youtube.com/watch?v=7f-iU_Kv7Bc

https://www.youtube.com/watch?v=NYaZgfmBx8I

– Proposició de tots els grups municipals relativa a les propostes formulades per l’associació Valldigna Accessible i l’associació de Veïns en matèria urbanística, aprovada per unanimitat el 4/juny/2012. [Document en .PDF] http://www.valldignaaccessible.org/?p=991

– Propuestas programáticas municipalistas del “Foro de Vida Independiente y Divertad” – 2015 (http://www.forovidaindependiente.org/node/498) [Documento en .PDF]