Mobilitat i participació ciutadana

La mobilitat és un dret social que cal preservar i garantir. Totes les persones (xiquets amb carret, gent gran, usuaris de crosses,…) passem en algun moment de les nostres vides, per etapes amb mobilitat reduïda i necessitem desplaçar-nos per als nostres quefers diaris, cosa que no sempre podem fer d’una manera còmoda i segura.

La participació ciutadana és necessària per a que tots puguen aportar els seus punts de vista i participen en la presa de decisions. Amb esta finalitat, Valldigna Accessible ha participat en la Taula de Mobilitat, i ha aprofitat per a mostrar algunes imatges a fi de facilitar el debat i la reflexió entre els assistents. Són imatges extretes d’una presentació feta a Simat de la Valldigna el passat mes de gener. Les imatges que podeu vore en este enllaç contemplen propostes de diverses activitats educatives sobre accessibilitat i algunes idees de millora que ens han fet arribar els nostres associats i que ja hem comunicat a l’Ajuntament.

Garantir la mobilitat de les persones que la tenen reduïda passa per fer que l’accessibilitat universal deixe de ser un mite, i només ho serà si es comprén una idea molt senzilla; “Un objecte és accessible realment, no per complir una normativa concreta, sinó quan l’usuari és capaç per ell mateix d’usar-lo, sense ajuda d’una tercera persona”. Per una accessibilitat real i, per tant, disseny universal, s’ha de poder retocar el model, tantes vegades com faça falta, fins que l’anterior afirmació siga una realitat.

Esperem ara que tant els polítics com els tècnics municipals aprofiten la participació ciutadana per a fer un ús eficient dels recursos emprats, i tal i com apareix a la web http://participa.tavernes.es, esperem que el Pla de Mobilitat Sostenible millore l’accessibilitat de totes les persones.

Solucions, haver-ne, en hi ha, i apel·lem a la necessitat de ser creatiu i tindre en compte els “ajustos raonables” i les aportacions de la participació ciutadana.

Som un marejol de gent, tots diferents, remant al mateix compàs

Aquest Scene Mob s’ha realitzat per commemorar el 40è aniversari d’ECOM. El seu objectiu és promoure la igualtat d’oportunitats de les persones amb discapacitat física, per això han recreat escenaris de la vida real (una escola, una pista esportiva, la terrassa d’un bar…) on interactuen amb normalitat persones amb i sense discapacitat. ECOM és un moviment associatiu, creat el 1971, que aglutina més de 175 associacions de persones amb discapacitat física de tot l’Estat espanyol (145 de les quals són de Catalunya). La seua raó de ser és afavorir l’enfortiment del moviment associatiu de la discapacitat física (oferint informació, assessorament, formació… a les entitats federades), així com representar i defensar els interessos de les persones amb discapacitat física i les entitats davant l’Administració Pública i en els diferents òrgans de participació. Així mateix, actuem en tots els àmbits socials (educació, transport, sanitat, laboral, lleure, esport…) per defensar l’exercici dels drets de les persones amb discapacitat física i afavorir la seva autonomia personal. Si voleu conèixer-nos més a fons o col·laborar, visiteu-los a: http://www.ecom.cat (Directors: Santi Hausmann i Daniel Feixas)

Cançó Macaco- Mensajes del agua.

Suma’t” a la IV Marxa pel respecte als drets humans de les persones amb diversitat funcional (discapacitat).

Campanya “Suma’t” a la IV Marxa pel respecte als drets humans de les persones amb diversitat funcional (discapacitat).

Des del Fòrum de Vida Independent volem convidar-vos a que ens acompanyeu en la IV Marxa i Concert que realitzarem el pròxim 11 de setembre del 2010 a Madrid.

Hem realitzat Marxes per la Visibilitat de les persones amb Diversitat Funcional amb el lema “DRETS HUMANS JA!!!” en els anys 2007, 2008 i 2009 a Madrid i en altres ciutats d’Espanya per a reivindicar els drets que ens són reconeguts per Llei i que, no obstant això, són vulnerats en tot el país cada dia.

Per a veure la situació que viuen i vivim les persones amb diversitat funcional, és necessari que tots ens unim per a reivindicar els nostres drets amb força i convicció. No sols que el col·lectiu afectat s’unisca, sinó que es facen partícips a totes aquelles persones que pensen que efectivament s’està privant les persones amb diversitat funcional d’ALGUNS DRETS HUMANS FONAMENTALS: del dret a una vida digna, del dret a l’ocupació, del dret a l’educació, del dret a la lliure elecció sobre la pròpia vida, del dret a la igualtat de condicions per a poder obrar des de la igualtat d’oportunitats, del dret, en definitiva, a viure una vida independent i autodeterminada.

Reivindiquem el compliment ple de la Convenció dels Drets Humans de les persones amb discapacitat (diversitat funcional). La nostra realitat humana és una qüestió de Drets Humans.

Si vol conéixer-nos pot visitar estos dos allotjaments web on anirem actualitzant la informació sobre els detalls de la celebració de la IV Marxa pel RESPECTE ALS DRETS HUMANS DE LES PERSONES AMB DIVERSITAT FUNCIONAL
http://  www.forovidaindependiente.org/
http:// www.derechoshumanosya.org/por_que

El Fòrum de Vida Independent li agraïx la seua atenció i li invita a participar i que divulgue esta Marxa. TOTS SUMEM.

Si vol contactar amb nosaltres pot fer-ho a la direcció següent:
foromarcha@gmail.Com

Futxell informatiu

Escoltar en castellà: [display_podcast]

Ací sí. Establiment accessible

Logo establiment accessibleAcí sí. Establiment accessible és l’eslogan dissenyat per l’associació Valldigna Accessible a fi d’identificar aquells establiments que complixen la normativa sobre accessibilitat i permeten a les persones que van en cadira de rodes, de manera autònoma, tant l’accés al local com als seus serveis.

Afortunadament cada dia són més els establiments que preparen els seus locals des del punt de vista de l’accessibilitat, bé en el moment de la construcció o adaptant-lo amb posterioritat. En aquest sentit, convé recordar que gràcies a una moció sobre accessibilitat que Valldigna Accessible va presentar a l’Ajuntament de Tavernes en desembre de 2006, aquest va aprovar unes ajudes destinades als locals comercials de la ciutat que vulgueren adaptar-se.

Perruqueries, bars, botigues, farmàcies, supermercats … i tots els edificis públics haurien de facilitar l’accessibilitat de qualsevol persona. Els arguments no són únicament de solidaritat. Un local adaptat permet entrar a tots els clients, amb cadira i sense. Els centres comercials ho tenen clar i solen estar adaptats, en canvi, molts comerços menuts no estan adaptats i no poden competir amb els centres comercials davant d’una persona amb cadira de rodes.

De moment, els primers establiments de la Valldigna que ja compten amb aquest distintiu són el Restaurante Mediterráneo, Restaurante Tomás, Ca Saoret i el propi Ajuntament que, finalment, ja és accessible. Esperem que prompte el distintiu “Ací sí” s’extenga per la Valldigna.